Adres: 40-859 Katowice, ul. Pokoju 17, woj. śląskie.
BLOG
16 września 2014
W każdej kuchni muszą znaleźć się garnki. Mniejsze, większe, z różnych tworzyw. Wybór garnków to wiele dylematów, a dobry garnek pomoże w codziennym gotowaniu. Garnki stale poddawane są niekorzystnym warunkom – kontakt z ogniem, tłuszczem – dlatego muszą być solidne i funkcjonalne. Warto też by były wygodne. Inwestycja w porządny zestaw garnków to gwarancja wieloletniego zadowolenia z poniesionych kosztów. Podobno rodzaj garnka wpływa również na ostateczny smak potraw, dlatego nie warto ryzykować.
Wybór garnka nie może opierać się jedynie na wyglądzie zewnętrznym, choć i on jest dość ważny. Na rynku mamy szeroką ofertę garnków w różnych kolorach, które z łatwością możemy dobrać do wystroju naszej kuchni. Jednak trzeba pamiętać, że kolor i kształt to tylko jedna strona medalu, druga – ta ważniejsza – to pytanie o trwałość i jakość garnka. Garnek ma bezpośrednią styczność z potrawami, które przygotowujemy do spożycia, dlatego rodzaj garnka wpływa również na nasze zdrowie.
Dobry, czyli jaki
Dobry garnek to taki, w którym z łatwością przygotujemy różne potrawy, bez ryzyka, że nam się coś przypali. Aby osiągnąć taki efekt musimy przede wszystkim sprawdzić grubość dna i tworzywo z jakiego wykonane jest nasze naczynie. Wielowarstwowe dno (zazwyczaj 3-6 warstw) gwarantuje dobre przewodzenie ciepła, które rozprowadzane jest równomiernie po całej powierzchni dna, przez co eliminuje się ryzyko przypalenia gotujących się potraw. Dobrej jakości garnki wyposażone są we wskaźnik temperatury, który jest bardzo pomocny i ułatwia gotowanie. Istotny jest również ergonomiczny kształt rączek i uchwytów oraz wygodne pokrywki. Nie bez znaczenia jest również waga garnka – im cięższy tym lepiej.
Wybór garnków
Na co zwrócić uwagę przy wyborze garnków:
Garnki używa są do przygotowywania różnych potraw. Jedne do gotowania wymagają jedynie wody. W innych konieczne jest użycie również tłuszczu.
Rodzaje garnków ze względu na przeznaczenie:
Tworzywo na garnki musi wykazywać odporność na wysoką temperaturę oraz deformacje. Gładka powierzchnia powstrzyma rozwój mikroorganizmów zapewniając wysoki poziom higieny oraz łatwość utrzymania ich w czystości. Warto także zwrócić uwagę, czy w stopie nie ma toksycznych domieszek. Materiał na garnek decyduje również o jego ostatecznym wyglądzie.
Rodzaje tworzyw wykorzystywanych do produkcji garnków:
Garnki pokryte warstwą ochronną w postaci emalii stosunkowo łatwo można uszkodzić. Aluminiowe garnki posiadają zazwyczaj cienkie dno, a te wykonane z żeliwa bardzo długo utrzymują wysoką temperaturę, przez co szczególnie polecane są do duszenia.
W sprzedaży dostępne są też garnki z serii wielofunkcyjnych, jak na przykład szybkowary, które znaczenie skracają czas przygotowywania potraw. Dodatkowo szybkowary umożliwiają duszenie, gotowanie w wodzie lub na parze oraz smażenie i to wszystko w jednym naczyniu. Przepisy na dania z szybkowaru mogą być prostymi daniami jednogarnkowymi lub składać się z produktów wymagających długiego gotowania, jak baranina czy flaki.
Do garnków można dobrać (lub kupić w komplecie) również specjalne wkładki, które ułatwią między innymi ugotowanie makaronu, czy wyjęcie warzyw z wrzątku.
Jeden, czy komplet
Kupując garnki w zestawie możemy liczyć na to, że łatwiej będzie można je przechowywać wkładając jeden w drugi. Komplet to także gwarancja jednakowych parametrów i właściwości garnków. Jednak komplet to także z góry narzucone rozmiary. Wybór więc uzależniony jest od tego jak często i ile gotujemy.
Wielkość garnka to również bardzo ważna kwestia. Oprócz tego ile osób liczy nasza rodzina, na zróżnicowanie wielkości garnków wpływa również rodzaj przygotowywanych potraw. Inny garnek przyda się do sosu a inny do gotowania zupy czy ziemniaków. Rondelek zda egzamin w czasie gotowania mleka. Gospodynie, które przygotowują przetwory docenią zalety garnka z szerokim dnem.
Jak dbać o garnki
Aby przez długie lata cieszyć się jakością, nawet tych najlepszych i drogich garnków, trzeba je pielęgnować i regularnie czyścić. Nalot, osad, a nawet elementy przypalenia i okopcenia to normalne zjawiska przy użytkowaniu garnków. W codziennym myciu nie należy używać szorstkich powierzchni (druciaków) ani żrących środków chemicznych. Aby garnki zachowały połysk i swoją funkcjonalność zaleca się wszelkie przypalenia namoczyć, najlepiej gorącą wodą, a następnie umyć zwykłym zmywakiem z płynem, do naczyń. W sprzedaży dostępne są również specjalistyczne środki do czyszczenia garnków ze stali nierdzewnej, które przywrócą im blask nowości. Zawierają one składniki, które są całkowicie bezpieczne dla naszego zdrowia i nie zmieniają smaku potraw.